Book Now

Volt egy mentorom, aki nagyon szeretett hétköznapi, egyszerű példákat hozni egy-egy előadására. Ilyenkor mindig csend volt, és érezni lehetett a levegőben, hogy „tényleg történik valami”…

A bevásárlás egy ilyen nagyon egyszerű folyamat, számos törvényszerűsége van, amiből sokat tudhatunk meg az esküvőszervezésről. Hogyan?

A legtöbb hétvégi bevásárlás hétvégén történik. Igen, valóban a nevéből is adódik, de miért pont hétvégén vásárol be a legtöbb ember? Azért, mert hétvégén van rá idejük. Az esküvőszervezés is ilyen. Hétköznap esténként a pároknak még egymásra sincs idejük, nemhogy szervezkedni…

A hétvégi bevásárlás általában nyugodt körülmények között zajlik. Csak erre figyelünk. Az esküvőszervezés is akkor lesz jó, ha leginkább a saját ösztöneinkre hallgatunk, saját magunk kutatjuk ki a válaszokat a néha tengernyi weboldal és információ közül. Ezért megfelelő időpont és nyugodt környezet az ideális az esküvőszervezésre.

  1. Néha látunk anyukákat az élelmiszeráruházban, akik 2-3 gyerekkel is villám sebességgel válogatják be a bevásárló kocsiba az előre eltervezett lista alapján a termékeket. Jól látható rajtuk, hogy legbelül mélyen koncentrálnak, elég rutinosak is ebben mert még a 2-3 gyerek csacsogása sem tudja kizökkenteni a következő kosárba kerülő termék útjából a figyelmét. Ez a képesség az esküvőszervezésben kifejezetten hasznos :-)) Ember legyen a talpán, aki minden nyugalmat megzavarni hivatott cikk látványa ellenére képes a helyes megoldásokat meglátni, és kitartóan továbbra is saját igényei szerint szervezni az esküvőjét.
  2. A fenti minta anyukának tökéletes ellentéte a „szétszórt apuka”, ő az, aki többé-kevésbé képes egy nagybevásárlást viszonylag rövid idő alatt megoldani, de a minta anyukához képest legalább egy kétszeres szorzót kell használni a sebességet illetően. Gyerekei csínytevései könnyen letérítik a céljáról, viszont mivel szórakoztató és hasznos szülő próbál lenni, szívesen elmélyed a játék-osztályon és elolvassa a legújabb legoszisztémájú játék használati útmutatóját: 6 éveseknek vajon való-e?? Ezek a férfiak nagyon készségesen tudnak segíteni abban, hogy miért azt a zenekart érdemes választani, leül és meghallgat 6-8 weboldalt, demot, videofelvételt és koncertrészletet, sőt, még a buli kedvéért el is cipel néhány fellépésre, ahol testközelből is meggyőzhet arról, „milyen jók a megérzései” egy-egy művészcsapatot illetően.
  3. Nem bántásból, de a következő kategóriát piperkőcnek nevezem el. Ő az a tökéletes hölgy, akiknek minden körülmények között ki van vasalva a blúza, egy percet sem késik a munkából és „fujj”, ha vásárlás során lát egy gyereket (neki nincs), aki a nadrágjába keni a pizzás kezét amíg az anyja a futószalagra pakolja a kasszánál a bevásárlókocsi tartalmát. Na neki lesz ideje esküvőt szervezni, ha éppen nem indult még el az új projekt, ami miatt Milánóba kell majd utaznia. Ha ő beleveti magát a szervezésbe, biztos hogy kő kövön nem marad. Lesz 33 fotóstól ajánlatkérés sablonszöveggel, minden info és feltétel össze lesz hasonlítva minden szolgáltatónál, és pontosan meg fogja tudni mondani, hogy a 32 közül melyiket miért nem választotta. „Csupán annyi a kockázat” esetében, hogy a főnök titkárnője melyik nap közli, hogy „Mercedesz, lefoglaltam a szállodáját és a programjait. Holnap este már a fontos ügyféllel vacsorázik. Reggel 7-kor indul a gépe Milánóba”.
  4. Igényes, kicsit molett középkorú hölgy és kényelmes ruhatárat kedvelő sportos stílusú, kopaszodás első jeleit mutató mosolygós, jó kedélyű úr. Látszik, hogy nem két éve vannak együtt, nagyjából megvan mindenük, a megvásárolt árukból látható, hogy igényes dolgokra nem sajnálják a pénzt, mellőzik a luxus dolgokat, vagy a divatkajákat. Határozottan viselkednek, folyamatosan kedvesek és figyelmesek egymással. Tisztelik egymást! Érdeklődőek! Ők nagyon jól szoktak esküvőt szervezni. Ahány ilyen párral dolgom volt, mindig éreztem, hogy mennyire fontosak egymás számára, és ezt úgy tudták megélni, hogy nem nyomták el a másikat, de ugyanakkor saját igényeiket sem. Az esküvőszervezésben körültekintőek, őszinték, mernek kérdezni, és belátják, hogy nem mindenhez értenek, így néha megkérdeznek esküvőszervezőt vagy tanácsadót az elképzeléseikről.
  5. 23 év körüli egyetemista pár. Nem vesznek sokat, de mindent alaposan megnéznek. Megfontoltak, és kifejezetten nyitottak a praktikus megoldásokra. Nem hivalkodni akarnak, hanem „céljaik vannak”. Nem akarnak „sertés szűz pecsenyét tejszínes zöldfűszeres mártással au gratin tésztával (csőben sült – azt jelenti :-)))” készíteni. Átalában a friss ételnél drágább üveges kajákban hisznek, de a párjával együtt tölthető idő növelésének céljából szívesen kötnek ilyen jellegű kompromisszumot. Egy jó esküvőt tudnak szervezni együtt, mert mivel nem túl elfoglaltak az evéssel, így legalább jut idejük minden fontos kérdést együtt megvitatni, és megtalálni a számukra értékes és nem mindennapi megoldásokat – persze mindezt kiemelten költséghatékonyan. Attól sem riadnak vissza, ha emiatt 20-30 embert le kell húzni a listáról, mert túlszaladnak a tervezett budgeten.
  6. Nő aki az anyjával vásárol. Mit mondjak? Én is szoktam, de ritkán. Kettővel több szem mindig többet lát. Ha jóba van az anyukájával, akkor ez főnyeremény. Ha csak beleszól mindenbe, akkor mentse meg az Úr attól, hogy az esküvőbe is belekotyogjon. Minden zavarodott menyasszony mögött áll egy tisztázatlan szándékú örömszülő. (érdekes a névválasztás…)
  7. 40-es szívdöglesztő pasi, fülessel, éppen az árfolyamveszteségről magyaráz valakinek, aki a vonal végén csak hallgat, mert a pasi egyfolytában mondja, levegővétel nélkül. 10 perc múlva, mikor a vaj osztályon újra találkozol vele, hallod, hogy még mindig ugyanannak magyaráz. 15 perc múlva pedig már egy másik ügyfelet intéz, 24 perc múlva pedig a barátnő esti hívását kezdi éppen, mert más késő lesz mire hazaér. Tudattalanul dobálja be a bevásárló kocsiba amiből tud és akar is főzni (ez dícséretes). Képességei messze felülmúlják teljesítményét, legnagyobb probléma vele a dekoncentráltság, amitől folyamatosan stresszes. Rutinosan szervezi az esküvőjét is, nincs számára megoldhatatlan feladat. Bármivel meg lehet győzni, ami egy honlapon kicsit is „kommunikál”, például „a legszebb kaméleon fotó” díjat nyert a fotós a National Geographic pályázaton, vagy hogy valaki egy bizonyos szervezet nevében tevékenykedik. Utóbbi jól hangzik, az más kérdés, hogy összesen két tagja van annak az alapítványnak… ennek már nem néz utána.

Mindent összevetve azt látjuk, hogy ahogyan az emberek bevásárolni tudnak és szoktak, ugyanúgy esküvőt is képesek szervezni. Tanulságok:

  1. Vásárolni mindenki tud, kérdés mennyi idő alatt.
  2. Fizetni mindenki fog, de kérdés, hogy ki vette a legjobb ár-érték arányú termékeket.
  3. Egy-egy teli bevásárlókocsi tartalmából néha tévesen ítéljük meg, ki fog odalépni hozzá, hogy tovább tolja.
  4. Ha a gyerek irtó nagy hisztit levág a futószalag előtt, és nincs hova elbújni, akkor főhősünk hogy állja a sarat?
  5. Ha házias férfit akarsz kifogni magadnak, akkor menj el egy bevásárló központba, és várd meg amíg megjelenik. A fenti lista alapján biztosan be fogod tudni azonosítani.
  6. Ha már van partnered, kénytelen leszel továbbadni nekik ezt a lehetőséget:-))) oszd meg velük a cikket bátran! :))

Sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánok Neked, és zökkenőmentes esküvőszervezést!

(Fotó: freepik.com)

By |2024-10-10T22:31:37+00:00október 9th, 2024|Blog|