esküvői tánctanításInterjú a szakértővel:

Miért fontos, hogy a nyitótánc “profin” sikerüljön?

– Mivel az esküvő már önmagában is életre szóló élmény, fontos, hogy a tánc is ugyanezt tükrözze. Ha majd visszanézitek a videón, hogy milyen volt a hangulat, akkor látni fogjátok, hogy a táncotok “sikere” ehhez nagyban hozzájárul.

 

Milyen elképzelésekkel keresnek meg Téged az esküvőre készülő párok leggyakrabban?

– Legtöbbször 3 stílus van, amit kérnek. Komoly nyitótánc, koreográfiával, aztán valamilyen lazább latinos tánc menyecske- vagy nyitótáncként, illetve vicces koreográfia.

Ezeket a koreográfiákat sokan az internetről tanulják meg. Mi a véleményed erről?

– Lehet tanulni, ötletet szerezni az internetről, de ahhoz, hogy az úgy is nézzen ki, ahogy szeretnénk, vagy profi táncosnak kell lenni, vagy szükség van egy tánctanár segítségére.

eskuvoi_tanctanitas5

 

Minden ilyen interneten megtalált koreorgráfia valóban mindenkinek való?

– Nem, a tánc az mindig személy- és személyiségfüggő.

Bővebben kifejtenéd?

– Nálam minden koreográfia személyre szabottan készül, abszolút a pár igényeire, személyiségére, képességeire, tudására szabva.

Hogyan méred fel a képességeiket?

– Az első néhány közösen töltött óra tapasztalata már adja a választ, hiszen ahogy tanulunk, úgy derül ki folyamatosan arra, hogy mi az amit meg tud csinálni a pár, mi az, ami illik hozzájuk.

Van olyan eset, hogy az előzetesen elképzelt táncot vagy koreográfiát kifejezetten nem ajánlod a párnak?

– Előfordulhat, de kicsi rá az esély, hogy valaki pont olyan stílust válasszon, ami abszolút nem passzol a személyiségéhez,. Általában a párok is érzik, hogy mi illik a személyiségükhöz.

esküvői tánctanítás

A tipikus kérdés: “hány alkalom szükséges?” Van-e erre egyáltalán valamilyen “jó :-)))” válaszod?

– Nem lehet előre megjósolni előre, hogy kinek hány alkalomra van szüksége. Azt szoktam mondani, hogy 4 alkalomnál kevesebbel ne foglalkozzunk, mivel a negyedik alkalommal válik tudássá az, amit az első alkalommal tanítok. Efölött gyakorlatilag a pártól függ, hogy hány alkalom lesz, hiszen “hozott anyagból” dolgozunk. Adott, hogy ki milyen tehetséges, tanult-e előtte táncolni, milyen szintre szeretne eljutni, teljes koreográfiát kér, vagy csak elemeket.

Ezek szerint úgy is lehet nálad táncolni tanulni, hogy nem egy komplett nyitótáncot tanítasz be?

– Természetesen, több olyan pár is van, aki csak tánc-elemeket kér egy stílusú táncban, illetve csak szeretne egy picit megtanulni táncolni. Sőt, arra is van lehetőség, hogy ne a pár tanuljon táncolni, hanem az örömszülők, vagy éppen a leendő sógorok, sógornők lepjék meg az ifjú párt. Az is lehet, hogy a násznép szórakoztatására történik a tánc betanulása, pl. csárdás, szirtaki, stb. hangulatkeltő jelleggel.

Csárdást is tanítasz?

– Természetesen minden páros táncot, így a csárdást is. Akár ezzel is lehet készülni nyitótáncként, vagy a lakodalomba menyasszonytáncnak.

mini-IMG_9733

Mi az a kérdés, melyet munkád során leggyakrabban hallasz a pároktól?

– “Meg fogunk mi tanulni táncolni?” – hozzá a szégyenlős mosollyal. Erre a válaszom a jelmondatunk: “AKI JÁRNI TUD, TÁNCOLNI IS MEGTANULHAT.” Csak akarnod kell, és menni fog.