“Ahány ház, annyi szokás”…

Ahány esküvő, annyi féle ceremóniamester…

Ahány ceremóniamester, annyiféle lehetőség…

 

Nézzük!

  • Vajon mi befolyásolja, hogy egy ceremóniamester milyen feladatokat lát el egy esküvőn?
  • Mit tart tisztségének, és mit nem?
  • Hol húzza meg a jó ízlés határát?
  • Mekkora a felelősségtudata valójában?

15 éve járok esküvőkre. Azonban még ma is tanulok. Az egyik legfőbb tapasztalásom a héten az, hogy még mindig lila köd fedi a ceremóniamester szerepkörét.

Ki is ez az ember? Miért van az esküvőn? Mit várhatunk tőle?

Vajon megkönnyíti majd az életünket az esküvőnk napján? Segíteni fog más dolgokban is, ami a szervezéshez kell? Kérhetjük a véleményét, tanácsát?

Ceremóniamester cikksorozatunk első állomása az árak szemszögéből mutatja be a kínálatot.

 

Ceremóniamester árak 350.000 Ft. kontra 50.000 Ft.

Az esküvői árak elég változatosak, és a ceremóniamesterség az egyik szakma, amit hivatalosan nem lehet megtanulni sehol. Bármilyen tanfolyamot végzett az ember, hiszem, hogy kizárólag a való életből, valódi esküvőkön fogja megszerezni azt a tudást és rutint, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy profi koordinátora és hangulatfelelőse legyen esküvődnek.

Ha most kétségeid támadtak, hogy akkor egyáltalán kell-e Neked ceremóniamester, akkor megnyugtatlak: igen:-))))), vélhetően szükséged van rá.

A statisztikák azt mutatják, hogy az esküvők 90%-án ma van hangulatot irányító személy, aki 72%-ban ceremóniamester, és 28%-ban vőfély.

A ceremóniamester, a “modern vőfély” ahogyan a témában kevésbé járatosak nevezik, egyre nagyobb teret hódít, érezzük, hogy szükség van rá, barátaink is ezt mondják, így igyekszünk a legjobbak közül válogatni, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.

Vajon mennyit kell majd ezért fizetnünk? – merül fel a kérdés – jogosan.

 

Mit várhatunk el cserébe?

Nézzük először az árakat. Talán meglepő lesz amit most mondok, de az árak esküvői ceremóniamester esetén semmilyen összefüggést nem mutatnak a minőséggel. Nem létezik ceremóniamester képző iskola, ilyen szakmát iskolában nem lehet tanulni, így ebből következően az árát minden ceremóniamester maga határozza meg.

Sok vőfély dolgozik ceremóniamesterként is, ekkor nem népviseletben, hanem öltönyben jelenik meg az esküvőn, és nem mond verseket, hanem saját szavaival beszél az esküvőn a vendégekhez. Ceremóniamesternek lenni, más, mint vőfélynek lenni. Viszont sok vőfély, aki tudja a szakmát, nagy tapasztalata van esküvőkben, kiválóan megállja a helyét ceremóniamesterként. Ők általában a kisebb tiszteletdíjú, ha úgy tetszik “olcsóbb” ceremóniamesterek. A szolgáltatásuk ára 50-100e Ft között mozog.

A másik véglet a magát minden szempontból tökéletesnek gondoló trendi fiatal vagy érett férfitípusból kerül ki. Jól öltözött, visszafogott, sármos, esetenként jó humorú, de a humort nem mindig alkalmazzák, inkább a visszafogott diszkréció az, ami az esküvői ceremóniamesteri munkájukat jellemzi. Sokan vannak rádióriporterek, műsorvezetők, színészek, sportközvetítők, akik úgy érzik, tudnak emberekkel kiválóan kommunikálni, illetve valamilyen szerepet alakítani. Az esetek egy részében ez igaz is, és ezek a kiváló szakemberek valóban a szakma legjobbjai. Tiszteletdíjuk ennek megfelelően – mivel tudják, hogy nincs valódi konkurencia – akár a csillagos ég is lehet. Vállalási áruk általában 200-350e Ft. közé esik.

Az arany középút a két végleg közötti részt kitöltő legnagyobb hányad, árban a 100-200e Ft. közötti kategória. Ennek a széles körnek a vizsgálata olyan lehet, mint a gyöngyhalászat. Nagyot kell meríteni a hálóval, de nem tudni van-e a kifogott kagylókban gyöngy. Esetükben a kérdés az, hogy vállaljuk-e a kockázatot, hogy minden kagylót kinyitogatunk, egyáltalán van-e időnk mindet végignézni, mire megtaláljuk azt a 2-3 embert, akivel szívesen beszélgetnénk bővebben is az elképzeléseinkről. Következő lépésben pedig: felismerjük-e a valóban hozzáértő ceremóniamestert, vagy csak a báránybőrbe bújt farkas az, akivel bájcsevegve kávézunk, aztán az esküvőhöz közeledve esetleg az derül ki, hogy még csak két esküvőn volt életében…

Akkor mégis kit válasszak?

Megkérdeztem egy gazdag rokonomat, hogy szerinte a 350e Ft. ceremóniamesterre nem sok-e. Erre ő azt válaszolta, hogy “nem tudom, nem vagyok tisztában a ceremóniamester árakkal, már régen volt az esküvőm”. Mire én: “Oké, oké, nem is kell tudnod, csak így önmagában kérdezem, Te kifizetnél 350-et esküvői ceremóniamesterre?”

“Ha nagyon jó az illető, és tényleg leveszi a gondot a vállunkról aznap, és jófej is, akkor igen” – tehát itt a kulcs. Akinek nem gond az ár, vegye meg a jót, mert ennyi pénzért egy igazi szakember már tényleg a maximumot tudja nyújtani, amit csak lehet ezen a területen.

 

Teszteld, hogy megtéveszthető vagy-e

 

  • ceremóniamester esküvőre
  • Ceremóniamester árak 2018
  • Esküvői árak ceremóniamester

Őket megrendelnéd az esküvődre? (megsúgom, ceremóniamesteri szempontból teljesen fiktív személyek… A képek forrása: internet)

 

A kérdés az, hogy honnan tudjuk, hogy ki a valóban jó szakember, és ki az, aki csak annak néz ki.

Ezt tudhatod meg a nagy ceremóniamester-tesztből.

Részletek hamarosan, addig is kövesd az Esküvőtervezőt a Facebook-on, hogy le ne maradj a folytatásról:

https://www.facebook.com/eskuvotervezo/

 

A legjobb ceremóniamestert keresed?

Ceremóniamesterek ajánlása személyre szabottan

Konzultáció: + 36 30 241 1219 – hívj még ma.

feth.timea@eskuvo-tervezo.hu